ELKÉSZÍTÉS

1

A sonkát egy nagy, legalább 6 literes fazékba tesszük, feltöltjük annyi vízzel, hogy ellepje, majd felforraljuk. Ezután leöntjük róla a vizet, újratöltjük, újra felforraljuk, majd azt is leöntjük.

2

Harmadszor is felengedjük hideg vízzel, és amikor felforrt, visszavesszük a tűz erejét, és a sonkát éppen csak gyöngyöző forrásban tartva 1 órát főzzük. Levesszük a tűzről, és 1 éjszakán keresztül ebben a vízben hagyjuk hűlni.

3

Másnap a sonkát egy mélyebb sütőtálba fektetjük, és a bőrös oldalát éles késsel kb. 2 cm-es csíkokban sekélyen bevagdaljuk, majd ugyanezt átlósan is megtesszük. A szegfűszegeket az így kialakult sonkabőr-rombuszokba szurkáljuk.

4

A sütőt előmelegítjük 170 fokra, és elkészítjük a mázat. Ehhez a gyömbérital kivételével a megmaradt hozzávalókat egy edényben összeforraljuk, majd egy ecset segítségével alaposan bekenjük vele a sonka felületét.

5

A gyömbéritalt a sonka mellé öntjük, és a tepsit alufóliával gondosan, akár 2 rétegben lefedjük, majd az előmelegített sütőbe toljuk. A kellő sütési időt így számoljuk ki: egyszeri 30 perc, valamint a sonka minden ½ kg-jaként további 20 perc, tehát egy 1½ kg-os sonka esetén 90 perc.

6

Közben a sonkát néha meglocsoljuk a tepsi alján összegyűlt lével, majd újra lefedjük. A sütés befejezésekor a sütőt 200 fokra melegítjük, a sonkáról levesszük az alufóliát, és a maradék páccal átkenjük. További 10–20 percig sütjük, hogy a felülete szép piros legyen. Közben nézzünk rá gyakran, mert a máz a cukortartalma miatt megéghet.

7

A megsült sonkát vágódeszkára helyezzük, alufóliával lefedjük, legalább 20 percig pihentetjük, majd felszeleteljük, és a tepsiben megmaradt lével együtt tálaljuk.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *